Sunday, December 7, 2014

ketogenic beslenmede neler yenebilir?

oncelikle soylenmesi gereken sey su, ketogenic diet yasaklari olmayan bir diet, dukan gibi meyve yiyemezsiniz ya da isveç diyeti gibi 3. gun kahvaltisi 1 bardak kahve ve 1 dilim ekmek gibi yememeniz veya kesinlikle yemeniz gereken besinlere sahip degil.  bu nedenle de hayat boyu uygulanmasi cok daha kolay, yasaklarla dolu olmayan bir beslenme bicimi…

ancak burada dikkat edilmesi gereken iki nokta var: yediginiz besinlerin saglikli olmasi ve gunluk alabileceginiz carb miktari…

oncelikle dusuk carb deyince akliniza dukan gelmesin, sanilanin aksine dukan dusuk carbli bir diyet degil. neden? gunde 2 kasik yulaf kepegi serbest (15 gr carb), 1 ltye kadar sut urunu serbest (50-60 gr carb), gun asiri sebze sinirsiz (50-100 gr carb), sinirli izinli isimli nisasta, goji berry, hatta simdilerde karabugday ile aslinda dukan yapan birisi gunde yeri geliyor 100 gr carb aliyor ancak bu ketogenic diyette belki 4-5 gunluk carb miktari. dolayisiyla dusuk carb nedir anlamakta fayda var…

ben ve dunyada ketogenic diyetle beslenen yuzbinlerce kisi carb alim miktarimizi en fazla 30 gr civarinda tutuyoruz. bu demektir ki bu hakkimizi sebzelerle, yesilliklerle, bademle, avocado ile kullanabiliriz ya da sadece 2 dilim ekmek yiyip bu hakkimizi bitirebiliriz. amacin sadece kilo vermek degil saglikli beslenmek oldugunu bilen bilincli tuketici ekmek ya da pirinc yerine tabi ki saglikli olan seyleri yani dusuk carbli ama vucuda yararli seyleri (yesillik, sebze, yagli tohumlar gibi) sececektir. yani ketogenic beslenmede yasak olmasa da saglikli beslenmede kurallar var, eklenmis sekerli urunlere, basit karbonhidratlara, yuksek sekerli meyvelere ketogenic beslenmede sira gelmiyor, onun yerine carb hakkimizi ispanaktan, cevizden, yaban mersininden, biberden, yumurtadan, karnabahardan almayi tercih ediyoruz. carb bakimindan zengin ama besleyicilik bakimindan fakir besinler beslenmemizde yer almiyor, yedigimiz hicbir ogun kan sekerimizi yukseltmiyor, midemizi  1 saatte terkedip bizi hemen tekrar aciktirmiyor.

cok az miktarda carb aliminin ardindan diger onemli nokta yag aliminin yuksek olmasi. iste ketogenic dieti farkli ve saglikli kilan sey basit: carb cok cok az ve saglikli yaglar bol tuketiliyor! yagdan korkmuyoruz, korkacak asil sey seker!

protein? dediginizi duyar gibiyim, tabi ki ozellikle kaslar icin protein gerekli ve asiri onemli, protein de ketogenic beslenmede bol alinan makro ancak ana amac vucuda keton uretimi ile yag yaktirmak oldugundan protein sadece kaslari koruyacak miktarda aliniyor, cok fazla alinmasi durumunda vucudun  yag yerine protein enerji kaynagi olarak kullanmaya baslamasi istenen bir durum degil.

benim icin rakamlar soyle: 110 gr yag, 60 gr protein ve 15 gr karbonhidrat ve gunde 1250 kcal demek, spor yaptigim gunlerde aldigim kaloriyi arttiriyorum.

umarim neyi ne kadar yedigimizi anlatmak icin yeterli bir post oldu bu…

2 comments:

Terazi said...

Carb:Fat:Proteinin bu beslenmedeki yerlerini anlamak için çok faydalı bir yazı olmuş.

"Benim için değerler..." derken, bu sonuca nasıl ulaştığımız, mesela; senin kilo-boy-yaş veya kısaca VKİ''n ile yapacağın bir örnekleme de belki bir başka post'un konusu olabilir?.

Teşekkürler :))

Not: Insta DM'den bir sorum olacak :)

aysegul said...

evet mesela ben ölçülerinizi merak ediyorum ? yakın oranlar var ise örnek alınabilir yada örneklendirilebilir.