Saturday, November 28, 2015

oopsie ekmegi ve findik lahmacun

oopsie ekmegi orijinal tarifinde sadece peynir, yumurta ve krem tartar bulunan karbonhidratsiz, sekersiz, cok dusuk glisemik endeksli, unsuz, glutensiz, bol proteinli, yapimi cok kolay bir ekmek cesidi. aslinda ekmek demek ne kadar dogru bilmiyorum ama karbonhidrat icerigi nedeniyle ekmek yemeyen biz ketojenik/dusuk karbonhidratli beslenenler ya da sagliksiz olmasi nedeniyle ekmegi hayatindan cikarmak isteyen herkes icin guzel bir alternatif.
isminin oopsie (ingilizce’de sakarlik ya da ufak bir hata yapinca soylenen bir soz) olmasinin sebebinin ilk yapanin bu tarifi baska bir ekmek yapmaya calisirken hatayla bulmasi :)
IMG_20150920_213559
tarif cok basit:
3 yumurtanin aki ve sarisi dikkatlice iki ayri kaba ayrilir, beyazlarin kondugu kaba tek damla bile sari karismamasi onemli… beyazlar bir cay kasigi krem tartar (evde yoksa kabartma tozu da olur, ben kabartma tozu kullandım ama krem tartar daha ekmeksi bir yapi kazandiriyormus) mikserle kati bir kopuk olana kadar 2-3 dk cirpilir, ters dondugunde dokulmeyecek kadar katilasinca kenara alinir. sarilarin bulundugu kaba 100 gr (3 tepeleme corba kasigi kadar) krem peynir (labne gibi olanlar kullanilacak, kapta sari renkte islenmis olan degil) ve bir cimdik tuz eklenir, o da 1-2 dk ayni mikserle cirpilir. sarilarin bu karisimina beyazlar yavasca, nazikce yedirilir, bu karisim kasik yardimi ile yaglanmis pisirme kadigi serili tepsiye dizilir ve 150°C onceden isitilmis firinda 20 dk pisirilir, ilk 15 dkdan sonra kontrol edip ustunun ve altinin rengine bakmaniz iyi olur, benim icin yukardaki resimdeki buyuklukte 18 tane oopsie cikti.
tarifi zenginlestirmek size kalmis, uzerine sarimsak tozu, kekik ve parmesan, dereotu, keten tohumu, chia tohumu, susam serpebilir, hamurun yumurta sarili kismina vanilya, tarcin, kakao ekleyerek muzla ya da tahinle yemek icin tatli versiyonlar yaratabilirsiniz. ya da orijinal haliyle hazirlayip uzerine lahmacun harci ile findik lahmacun, pizza malzemeleriyle mini pizzalar hazirlayabilirsiniz. iki oopsie ekmegi arasina peynir ve sucuk ile tost yapabilir, tavuk eti ve avokado ile soguk sandvicler ya da kanapeler yaratabilirsiniz, size kalmis :)
IMG_20150921_173830
instagramda paylasigim lahmacunu ise yukaridaki tarife gore yapilan ve 15 dk pisen ekmeklerin uzerine 100 gr kiyma, yarim kuru sogan, bir dis sarimsak, kabugu soyulmus bir orta boy domates ve tuz, karabiber, kimyon, kirmizi biber robotta cekip hazirladigim lahmacun ici surdum, 150°C’de 10 dk daha pisirdim.
IMG_20150921_191200

No comments: