Saturday, November 28, 2015

neden az miktarda ve kaynagindan emin olarak karbonhidrat aliyorum?

dunyada obezitenin en cok yaygin oldugu amerikada en cok tuketilen seyi duymak ister misiniz? karbonhidrat! hem de gunde ortalama 250-300 gr! gunluk besin aliminin %50si! dunyada gelir ve egitim duzeyi yukseldikce insanlarin yemeyi biraktigi seyi duymak ister misiniz? yine karbonhidrat! kalp krizi geciren insanlarin beslenme duzenleri incelendiginde ne yediklerini biliyor musunuz? hayir yag degil, karbonhidrat! obez cocuklarin diyetinden ilk cikarilan seyi biliyor musunuz? karbonhidrat!
amerika’da karbonhidrat ve seker miktarinin gunluk beslenmede en cok yer tutmasi gerektigi devlet politikasiyla destekleniyor, peki bu konuda devlete en cok lobi yapan ve para akittigi belirtilen firmalari duymak ister misiniz? kellogs (misir gevregi), general mills (tahil ve biskuvi), hershey’s (cikolata, kek), heinz (kurubaklagil ve ketcap), coca cola ve pepsi (asitli ve sekerli icecek), del monte ve dole (konserve meyve) campbell’s (hazir corba), mccain (donmus patates) sara lee (donmus hazir pasta), kraft (toblerone ve binlerce abur cubur), godiva (cikolata), nestle (hepimiz biliyoruz), cargill (tahil ve seker), pepsico (ruffles, doritos vs)!!!
peki amerika’da genetigi degistirilmis organizmalar (GDO) iceren besinlerin uzerinde uyari olmadigini biliyor musunuz? bu durumun degistirilmesinin senatoda gorulmesine engel olmak amaciyla lobi yapip milyonlarca dollar harcayan firmalar kimler sizce? evet yukaridaki ayni firmalar!!! dunyanin en buyuk seker ve karbonhidrat ureticilerinin ayni zamanda GDO kralliklari oldugunu ogrenmek size sasirtti mi? cunku karbonhidrat dunyada en cok tuketilen, uzerinde en cok oynanan, genetigi Allah’in yarattigindan coktan uzaklasan, dolayisiyla en sagliksiz besin grubu!
yedigimiz her ne olursa olsun dogal olmasi, laboratuvarda degil tarlada yetismesi, tohumunun ve yetisme sartlarinin saglikli olmasi, bocek ilaclarindan arindirilmasi gerekli, protein, yag ya da karbonhidrat, hic farketmez. uzerinde oynanan yaglar ve dogal olmayan proteinler tabi ki var ama hicbiri karbonhidrat kadar cok uretilip turketilmediginden en cok zarari aldigimiz karbonhidratlardan aliyoruz. yerine gidip yag almak nispeten kolay ya da guvendiginiz kasaptan et almak da yine oyle, ama sofraniza gelen ekmegin bugdayı iyi mi, biskuvilerin, keklerin unlari saf un mu, tatliniz sekerle mi yoksa fruzktoz ya da glukoz surubu ile mi tatlandirilmis, bunlari bilme ihtimali ne yazik ki neredeyse yok… amerika’da satilan gidalarin 2002’de %70 civarinda, gunumuzde ise %90a kadar uzerinde oynanmis ve dogal olmadigi soyleniyor. bizim ulkemizde bu oranin gercekten %0 mi oldugunu saniyorsunuz?
yani bana gore aldigim karbonhidrat saglikli diyebilirsiniz, bilim dunyasi buyuk ihtimalle yanlis oldugunuzu soyluyor… daha once GDO ve yapisi degismis karbonhidratlarla ilgili verdigim kanitlanmis bilgiler yediginiz karbonhidratin cogunun dogal olmadigini soyluyor… karbonhidrat gerekli diyebilirsiniz ve haklisiniz da ama sandiginizdan cok daha az miktarda ve sadece taze ve dogal sebze ve az sayida meyveden olmak kaydiyla… spor yapiyorum ve karbonhidrat almam lazim diyebilirsiniz, dunyada gunde 50 gr carb alan profesyonel sporcular var ve inanin sizden daha cok ve agir spor yapiyorlar…
ingilizce bilip de konu ile ilgili daha fazla okumak isteyenler icin:

No comments: